Nak tahu resipi buat sugarpaste tak?? Jom try buat...
100ml air
200ml liquid glucose
50g gelatine (cuba cari yang betul-betul halal)
1 sudu besar minyak sayuran
1 sudu kecil esen ros
2 sudu besar gliserin (cari yg halal)
1kg icing sugar
Sugarpaste ni digunakan sebagai hiasan kek. Nasihat dari saya, cuba elak makan kek yang dihias dengan sugarpaste ni. Kalau nak kenal, teksturnya tidak berkrim. Alasan saya, gelatin yang halal memang susah nak cari. Kalau ada di pasaranpun, kita tak pasti ianya halal tiruan atau memang disahkan oleh jakim. Jadi kalau boleh, elak makan kek yang di beli di kedai bukan Islam. Elok cuba buat sendiri... Jom try!
100ml air
200ml liquid glucose
50g gelatine (cuba cari yang betul-betul halal)
1 sudu besar minyak sayuran
1 sudu kecil esen ros
2 sudu besar gliserin (cari yg halal)
1kg icing sugar
- Campurkan gelatin dan air di dalam mangkuk. Rendam beberapa jam hingga campuran kembang dan menjadi seperti jelly.
- Panaskan hingga cair.
- Masukkan liquid glucose, lemak sayuran, gliserin dan esen ros. Kacau sebati.
- Masukkan campuran gelatin dalam bekas berisi gula aising. Gaul sebati.
- Uli adunan pada tempat yang sesuai dan sudah ditabur dengan tepung jagung (supaya tak melekat).
- Uli sampai licin dan lembut.
- Peram semalaman dalam plastik. Pastikan tiada udara terperangkap.
- Uli dulu sebelum guna.
Sugarpaste ni digunakan sebagai hiasan kek. Nasihat dari saya, cuba elak makan kek yang dihias dengan sugarpaste ni. Kalau nak kenal, teksturnya tidak berkrim. Alasan saya, gelatin yang halal memang susah nak cari. Kalau ada di pasaranpun, kita tak pasti ianya halal tiruan atau memang disahkan oleh jakim. Jadi kalau boleh, elak makan kek yang di beli di kedai bukan Islam. Elok cuba buat sendiri... Jom try!