Jom klik sini.....

Monday 20 May 2013

Carrot Walnut Cake


BAHAN BAHAN

4 biji telur besar saiz A
1 1/2 cawan gula castor 
2 cawan tepung gandum ~ ayak
1 sudu kecil soda bikabonate ~ ayak
1 1/2 sudu kecil baking powder ~ ayak
1 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan carrot parut ( 340 gm ) ~ditapis
1 cawan walnut yang potong kecil kecil 
1 sudu kecil kayu manis ~ diayak bersama tepung
secubit garam

CARA CARA

  • Putar gula dan telur hingga kembang dan gebu
  • Masukkan minyak jagung
  • Masukkan tepung bercampur baking powder dan soda bikabonate dan kayu manis
  • Masukkan walnut
  • Akhir sekali masukkan secubit garam dan  lobak merah ~ kaup balik 
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris kan dan bakar kek selama 1 jam @ lebih  ~ bergantung pada kepanasan oven.

TOPPING CHEESE
 260 gm creamcheese Philadelphia
130 gm buttercup
130 gm gula icing ~ ayak
perahan lemon

Putar ketiga tiga bahan tapi jangan sampai kembang supaya adunan cheese tidak lembik.

Sedia dideko mengikut kreativiti. Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum mendeko. 




hubungi saya...

sebarang pertanyaan, sila e-mail ke d.arlyn.resources@gmail.com

atau boleh hubungi saya terus di talian
019-6775236 (sms/whatsapp sahaja)

Kami beroperasi 24 jam
.