Arlyna's Pizza.
Untuk kulit pizza:
500g tepung gandum
sebungkus yis segera
1 1/3 cawan air
sedikit garam dan gula
Untuk Isi:
sosej ayam yang dihiris kasar (semestinya yang halal)
lada benggala (kali ini saya potong dadu supaya anak-anak tak perasan)
bawang besar yang dipotong dadu (boleh juga dihiris bentuk gegelang)
jeruk zaitun atau nenas/nanas kiub
keju mozarella (susah nak cari yang halal tapi insyaAllah ada.. hati-hati ya...)
Cara membuatnya:
- Gaul tepung dan yis, kemudian masukkan gula dan garam yang dah dilarutkan dengan air.
- Uli dalam 10 minit.
- Biarkan doh mengembang sekali ganda kemudian uli lagi dalam 10 minit.
- Canai doh.
- Letak diatas dulang pembakar.
- Ratakan dan cucuk-cucuk permukaan doh dengan garpu supaya tak terdapat gelembung udara.
- Kemudian taburkan sosej ayam, lada benggala, bawang dan jeruk zaitun.
- Akhir sekali tutup isi pizza dengan taburan keju.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu (pada suhu 200darjah selsius) selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak.
Sekian... Selamat mencuba....