Assalamualaikum, semua....
Seperti yang dijanjikan, kali ini saya kongsikan satu lagi resipi kegemaran ramai, Kek Buah.
Ramai orang minat kek buah, kan? Istimewanya, kek buah ini tidak terlalu manis dan rasa lemak dari mentega membuatkan kita tidak jemu menikmatinya. Selamat mencuba!
500g mentega (buttercup)
2 cawan brown sugar
6 biji telur (gred B)
4 cawan tepung naik sendiri
1 1/2 cawan buah-buahan kering yang telah digaul dengan 1 sudu besar tepung
1 sudu teh esen vanilla
Cara membuatnya:
1) Panaskan ketuhar 130 degree C.
2) Pukul mentega dan gula hingga kembang
3) Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul semula (lebih kurang 5 minit)
4) Masukkan tepung, kaup balik menggunakan senduk kayu hingga tergaul sempurna
5) Masukkan vanilla sebagai penambah rasa
6) Masukkan 2/3 adunan ke dalam loyang yang telah dilapisi dengan kertas minyak.
7) Taburkan buah-buahan kering tadi ke atas adunan.
8) Akhir sekali, tuang adunan yang selebihnya dan ratakan.
9) Untuk menghias, taburkan buah-buahan kering di atas adunan sebelum membakar.
10) Bakar selama 35 minit atau bergantung pada suhu oven masing-masing.